Informatie. Almere beter dan Rotterdam via een operafestival?

In Rotterdam spreken ze al jaren betreffende een gezellig avondje uit. In Almere hebben ze er nu een. Gisteren is de allereerste editie van Zomeropera, een festival voor opera, operette, muziektheater en musical, in een hangar op Lelystad voorzichtig begonnen.
dinnershow
Ingetogen, aangezien initiatiefnemer en theaterregisseur Johnny Kuiper, gaf pas vorig juni het groene licht en 300.000 euro subsidie ontving om met zijn festival te beginnen. Hierdoor ontstonden er wel wat organisatie problemen en is het rooster dat vervolgens in september in Almere en Culemborg wordt voortgezet nog niet helemaal rond.

Echter aan Kuipers plannen voor de tweede editie eerstkomend jaar te oordelen, zullen Almere en de provincie Flevoland en Gelderland zich zelf in bijzonder stralende culturele schijnwerpers kunnen plaatsen. Volgend jaar wil Kuiper de opera Nixon in China van John Adams brengen, plus Adams’ musical I was looking at the ceiling and then I saw the sky, over de aardbeving in San Francisco in 1994.

Hij hoopt dat het Onafhankelijk Toneel en Rotterdams Philharmonisch Orkest hun gezamenlijke produktie van Adam’s opera The death of Klinghoffer, die in april 2004 in Rotterdam in premiere gaat, op zijn festival te kunnen herhalen.

Bovendien heeft Kuiper een opera over Alzheimer gereserveerd bij componist Chiel Meijering, met een manuscript die speciaal gepubliceerd is door Alzheimerspecialist arts Bert Keizer. Als klap op de vuurpijl zal Kuiper een ‘wedstrijdje’ uitschrijven onder 180 operetteverenigingen in Nederland. De vier winnaars zullen specifiek voor het festival elk een werk opvoeren uit de vier hoofdstromen van de operette – Oostenrijk (Weense operette, Frankrijk (Offenbach), Engeland (Gilbert and Sullivan) en Spanje (Zarzuela).

Vooralsnog is de 1e editie dus redelijk ingetogen van opzet. Als festivalthema koos Kuiper 100 jaar burgerluchtvaart en plaatste de muziektheaterproducties in een hangar op Lelystad Aiport. De surrealistische omgeving van het kleine vliegveld met zijn sportvliegers, die ook nog kosteloos stunts hoog in de wolken uitvoeren, verhoogde het theatergevoel alleen maar.

Een gezellig avondje uit


Echter biedt het festival Zomeropera ook commotie? Voor een eerste dinnershow editie is hier een hoopvol visitekaartje gepresenteerd. Met dit festival is een oude droom van theaterregisseur Johnny Kuiper werkelijkheid geworden. Een waaier van alle structuren van muziektheater introduceren, van opera bekijk het hier tot operette en musical, maar ook experimenteel muziektheater. Een nieuw belangrijk dimensie is ruimte bieden; niet alleen aan experts, maar ook aan vakstudenten en zelfs kinderen.

En zo huppelden en rapten in de hangar in Lelystad tussen een Fokker lesvliegtuig en een Ultra Light, zeer jonge kinderen van de Balletschool Almere in
hun productie Anthony, over het leven van vliegtuigbouwer Anthony Fokker. Moraal van hun schoolvoorstelling: maak je geen zorgen, ook Anthony Fokker presteerde niets op school, maar werd toch groot. De uitvoering wordt in september in Almere herhaald, in een langere versie waarin de hit van Idolswinnaar Jamai, Step right up, met zijn permissie is opgenomen.

Niet zo geslaagd was de werkplaatsproductie over de catastrofe met het Herculesvliegtuig met fanfaremusici in Eindhoven. De noodzaak van dit stuk ontbrak volkomen.

Imponerend was toch de uitvoering van twee muziektheaterstukken van Bertolt Brecht met muziek van Kurt Weill en Paul Hindemith over Charles Lindbergh en zijn baanbrekende eerste vlucht over de Atlantische Oceaan. Dirigent Jurjen Hempel maakte van deze aktes, in regie van Johnny Kuiper, een muzikaal festijn, met een prima spelend jong Almeers Philharmonisch, prima solisten en een passend koor.

Op deze plaats ligt de kracht van het festival – krachtige stukken die niet veel worden gebracht opvoeren. Zomeropera lijkt een geweldig aanzet en moet absoluut een kans krijgen. Om bij het thema van dit festival te blijven: de allereerste editie lijkt op de allereerste vlucht van de gebroeders Wright – een wat hobbelig begin, met een korte stijging, desalniettemin met een grote belofte voor de de komende tijd en met grote consequenties voor Almere, Flevoland en Holland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *